Cuma, Mart 06, 2015

RKBT 3. Gün || Lisa Genova "Unutma Beni" || Yorum

Künye 
Orjinal Adı: Still Alice 
Seri Bilgisi: --- 
GoodReads Puanı: 4.28 
Türkçe Yayın: Artemis Yayınları 
Sayfa Sayısı: 340 
Çevirmen: Bilge Gündüz 
Puanım: 5/ 4
Kitabın Mottosu: Sahip olduğunuz her anıyı teker teker kaybedecek olsanız ne yapardınız? 

Yorum

Unutma Beni kitabı çokça beğeni, bir parça hüzün ve çok az da olsa hayal kırıklığı ile bitti. Yanlış anlamayın beğenmemezliğim kitabın işleyişinden, dilinden ya da çevirisinden kaynaklı değil. Sadece sonu çok havada kalmış bence. Yani sonunda Alice'e ne oldu? John nerede? Kitap sonundaki karakterler aslında kim?
Kafamda o kadar soru işaretleri bırakarak bitmesi bu güzelim kitap için çok büyük bir haksızlık olmuş. 

Alice gibi bilgili, kültürlü ve üst düzey bir bilim kadınının yaşadıklarını okumak çok farklı bir his bıraktı bende. Tüm o bilgi birikiminin yanında evinizin yolunu hatırlamamak ya da çıkardığınız kitabın konusu ile ilgili oturum yaparken bir sonraki cümleyi hatırlamak için kendi kendiniz le savaşmak. Kendimi bir an Alice gibi caddenin orta yerinde evimin nerede olduğunu düşünürken hayal ettiğimde içim burkuldu. Yani herkes bazı şeyleri unutur hayatında. Telefonunun ya da anahtarımızın nerede olduğunu unuturuz. Fakat Alice'in yaşadıkları çok başka bir şey. O tüm geçmişini unutuyor. Hani zaman zaman keşke her şeyi unutsam dediğiniz ama sonra pişman olduğunuz anlar var ya işte onların tamamı artık Alice'in hayatı oluyor. 

Kitabı sevmek ya da sevmemek başka fakat gerçek olması muhtemel bir olayı okumak bambaşka. Özellikle de Kelebek dosyası en içime dokunanıydı. Kendimi bir an Alice yerine koyduğumda bende yapar mıyım diye düşünmedim değil. İnsanın son noktası nedir ki? Nereden sonra insan hem hayattan hem de kendisinden vazgeçer? İnsan geçmişi unutmak için mi ya da geçmişini unuttuğu için mi en çok acıyı çeker? İşte bu kitap size bunu düşünmeye iten bir kitap. Çevirisi de aynı şekilde kitaba akıcılık katmış. Çabuk biten fakat keyifle okunan bir kitap oldu. Unutma Beni kitabını severek okuyanlar için Oskar ödüllü oyuncu Julianne Moore'un başrolünü oynadığı filmi de çıktı. İzleyip kitaba olan benzerliğine bakmak gerek. ;)



Arka Kapak


Artık dünü yoktu, belki yarını da. Sadece bugüne sahipti. Ama o, hatırlayacağı son anı için savaşmaya kararlıydı.

Elli yaşındaki Alice Howland hayatıyla gurur duyuyordu. Harvard'da bilişsel psikoloji profesörüydü ve dilbilim alanında dünyaca tanınan bir uzmandı. Aynı zamanda başarılı bir eşi ve üç yetişkin çocuğu vardı. Ancak Alice, unutkanlığının arttığını, aklının giderek karıştığını hissetmeye başlamıştı. Derken trajik bir teşhis hayatını geri dönüşü olmayacak şekilde değiştirdi.

Etkileyici olduğu kadar rahatsız edici bir hikâye olan Unutma Beni, sizi Alzheimer hastalığının üzücü yolculuğuna çıkarıyor. Akıl Oyunları kadar sarsıcı, Sıradan İnsanlar kadar unutulmaz bir eser.

"Unutma Beni'yi okuduktan sonra içimden, yabancılarla dolu trende ayağa kalkıp bu kitabı almanız lazım, diye bağırmak geldi."
- The Boston Globe-

"Herkese anlatılması gereken bir hikâye."
- Brunonia Barry, New York Times Çoksatarı Yazar-
(Tanıtım Bülteninden)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum bıraktığınız için teşekkürler. En kısa sürede döneceğim (: