Cuma, Ocak 10, 2014

T. E. Sivec - Güzel Bir Yalan (Üşengeç Yorumcu 10)


Satın almak için tıklayın

Yorum:

Kitaplar tanıtımı yapılırken de okunurken de kategorilere ayrılır. Fakat bazı kitaplarda var ki okurken bile bir kalıba sokamazsınız. Tabir-i caizse doluya koysanız olmaz boşa koysanız olmaz. İşte Güzel Bir Yalan kitabı da tam bu tarz da bir kitap. Polisiye desen polisiye, romantik komedi desen romantik komedi. 

Daha öncede ilk sayfa ile ile son sayfa arasında beni şaşırtan kitaplar olmuştu. Fakat T. E. Sivec öyle bir kitap yazmış ki 10 sayfada bir Yuh!, Gerçekten mi?, Yok canım! vb cümleleri kurup durdum. Hatta bazen öyle bir şey oldu ki şaşırmaktan kitaba odaklanamadım. Evet, bu tarz kitaplara az çok da olsa alışığım ama bu kitap buna yani bir anlam kattı.

Garret, Anabelle ve Milo kitabın 3 ana karakteri. Ama onların hitaplarıyla McCarthy, Parker ve Roberts. Neden mi? Çünkü Garret ve Milo donanmada çalışıyorlar. Bunun da verdiği alışkanlıkla kitap boyunca Parker hep Parker'dı. Sadece en özel anlarda Anabelle oldu.

Şimdi durup düşünüyorum da bu kitap hakkında ne yazabilirim. Ya da ne şekilde bende bıraktığı etkiyi sizinle paylaşabilirim diye. Ama inanın aklıma spoiler içermeyen hiçbir şey gelmiyor. Çünkü kitap gerçekten o kadar kaliteli ve bunu da kapağı ile de belli eden bir kitap ki aslında okuyucu olarak pek de pohpohlayıcı şeyler yazmama gerek yok. Zira kalitesi tarifsiz bir kitap bence.

İtiraf etmek gerekirse Güzel Bir Yalan kitabı benim tercihimle alınan bir kitap değildi. Daha önceki kitap alışımızda zar zor alımından vazgeçirmiştim. Neden bilmiyorum ama konu bölümü beni o kadar çok itmişti ki alsak bile okumam herhalde demiştim. Ama Tüyap fuarında Pınar'ın ısrarı ve Aspendos yetkililerinin samimi, sıcak ve yapıcı tanıtımı sonunda aldığımız bir kitap. Aspendos'dan çıkan nereyse tüm kitapları okumama rağmen ciddi bir imla sorunu yaşadıklarını fuar zamanı bile kendilerine aktarmıştım. Aynı şekilde bu kitabında yer yer katledildiği korkusu yaşamadım değil. Fakat kitabı alıp da Çiğdem'in yorumunu okuduktan sonra okumaya karar verdiğimde Pınar'la atışıp önce okuma hakkını kazandım ve 2 günde bitirdim. Ama 2 gün sürmesinin nedeni az beğenmem değil sadece çalışıyor olmamdı. Yoksa kitap gayet akıcı ve beni şaşırtacak kadar az imla hatasına sahipti. Nasıl başladım ve nasıl bitti anlamadım bile.

Kitap kapandığında boş boş dakikalarca son sayfaya baktım durdum. Yani nasıl bir yetenek bir insanı bu kadar şaşırtabilirdi ki. 1 olur 2 olur ama sayamayacağım kadar büyüklü küçüklü yuhlarım evde yankılandı.

Genelde kitaplarla ilgili alın kesin seversiniz demem. Çünkü zevklerin ne kadar farklı olabileceğini Pınar ile olan zıt zevklerimizden biliyorum. Fakat bazı kitaplar ya da filmler vardır ki ne kadar zıt olursanız olun sizde mutlaka ortak bir nokta oluştururlar. İşte bu kitap da öyle bir kitap. İçerisinde mutlaka sizi de şaşırtacak bir şey vardır bence. Özellikle de Görevimiz Tehlike ya da Nikita tarzı seven biriyseniz. 

Bazen ön yargı ile yaklaştığımız şeyler daha kıymetli olabilirler. Çünkü ön yargı duyduğun şey için zaten bir fikrin var demektir ki bu da o şey için nötr olmaktan iyidir.

Puan:

* * *
İlk önce çocuk kızı görmüştür ama arkadaşı ilk hamleyi yapar.
Kız daha güvenli olan tercihi yapar ama kalbi gerçeği biliyordur.
Severler, arzularlar, yalan söylerler.
Garrett McCarthy, Annabelle Parker ve Milo Roberts çok yakın arkadaşlardır. Mezuniyetlerinde, evliliklerinde birbirlerinin sevinçlerine ortak olup zor zamanlarda da birbirlerine destek olurlar.
Arkadaşlardan biri trajik bir şekilde susturulunca geride kalan iki arkadaşa parçaları birleştirip gerçeği ne pahasına olursa olsun bulmak düşer. Ancak yavaş yavaş arkadaşlarının yalanlarını ve arkasındaki güçlü insanları buldukça herkesi, her şeyi ve hatta kendilerini bile sorgulamaya başlarlar.
Herkesin sırları vardır; bazıları aşk için yaparken, bazıları güç için yapar. Bu sırlar algıları ve gerçeği değiştirir, hatta bazen hayatları mahveder.Tüm hayatınızın baştan sona bir yalan olduğunu öğrenirseniz ne yaparsınız?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum bıraktığınız için teşekkürler. En kısa sürede döneceğim (: